sobota, septembra 13, 2008

Podľa Fica je dôležitá konkurencia a diverzifikácia energetických zdrojov

Energetika a diverzifikácia energetických zdrojov boli hlavnými témami dnešného spoločného rokovania slovenského a nórskeho premiéra Roberta Fica a Jensa Stoltenberga v hlavnom meste Nórska.

"Hovorili sme o závislosti SR na dovoze ruského plynu a ropy a pán premiér nás informoval o všetkých možnostiach, ktoré prichádzajú v budúcnosti do úvahy, aby sa Slovensko mohlo zúčastňovať na dovoze týchto surovín aj z iných krajín ako je Ruská federácia," priblížil po skončení rokovania predseda slovenskej vlády.

"Predovšetkým sme sa zhodli na tom, že je mimoriadne dôležité vytvárať na európskom kontinente vysokú mieru konkurencie, pretože iba konkurencia dokáže vplývať na vývoj cien," pokračoval Fico. V súvislosti s tým informoval predsedu nórskej vlády o situácii ohľadom zvyšovania cien plynu na Slovensku.

Jednou z perspektívnych možností je dovoz skvapalneného zemného plynu z Nórska. V minulosti už pritom raz Slovensko nórsky plyn doviezlo, pripomenul premiér, vzhľadom na komplikovaný tranzit bol však podstatne drahší ako ten, ktorý v súčasnosti dovážame z Ruskej federácie. "Pokiaľ ide o skvapalnený plyn, boli sme informovaní o všetkých projektoch, ktoré dnes Nórsko realizuje. Opäť je to problém, ako potom ten skvapalnený plyn ďalej dovážať a či cena nebude vyššia ako tá, ktorá je dnes za štandardný plyn," upozornil Fico.


SME 12. 9. 2008 17:29:00

Žiadne komentáre: