sobota, septembra 13, 2008

Fico túži po štátnych bankách

Minister financií Ján Počiatek zakročil proti Fondu národného majetku. Tvrdí, že ukladaním voľných peňazí do komerčných bánk o ne pripravuje štátnu kasu.

Zákon o Štátnej pokladnici jasne hovorí, že fond je jej „klien­tom“ a je povinný zhodnocovať svoje „dočasne voľné peňažné prostriedky výlučne v Štátnej pokladnici“.

Porušenie zákona zo strany fondu vyšlo najavo, keď denník SME začal skúmať, prečo Fond národného majetku za prvých osem mesiacov tohto roka takmer štvrtinu z voľných osem miliárd korún uložil do J&T Banky.

Ministerstvo financií včera uznalo, že Fond národného majetku „porušuje zákon o Štátnej pokladnici,“ povedal Miroslav Šmál, hovorca rezortu. Ministerstvo proti fondu už začalo správne konanie. Ak sa porušenie zákona preukáže, Fond národného majetku môže dostať pokutu do výšky 30-­tisíc eur.

Len za minulý rok fond zarobil na úrokoch v komerčných bankách vyše 556 miliónov korún, čo predstavuje zhruba 2,14 percenta z jeho príjmov. Tento rok svojimi vkladmi vylepšil aj hospodárske výsledky J&T Banke, do ktorej do augusta tohto roka vložil 1,8 miliardy korún (vyše 59 miliónov eur). Celkovo mal pritom voľných zhruba osem miliárd korún.


Žiadne komentáre: